Een goed voornemen voor 2021? Je bent abnormaal als je slaagt.

By 10 januari 2021BLOG

Kan 2021 voor jouw een memorabel jaar worden waarin je gezonder, succesvoller en gelukkiger wordt?

* Je lifestyle veranderen?

* Een andere baan?

* Werken aan je relatie?

Als je naar de statistieken kijkt lijkt het er niet op.

Maar liefst 25 procent van ons faalt al in de eerste twee weken.

Uit onderzoek blijkt dat maar 7 – 8 % van degenen die zich een goed voornemen hebben gemaakt of zich een doel hebben gesteld daarin slaagt.

 

Je bent dus abnormaal als je slaagt.

 

En toch maken velen van ons jaar na jaar, deze beloften aan zichzelf zónder te weten hoe deze persoonlijke toezegging waar te maken.
Het is valse hoop dat de frisse start van januari ons magisch en als vanzelf verandert in de persoon die we willen zijn.

Zo volbreng je je beloften of realiseer je jouw doel.  De beste Tips op een rijtje.

 

# 1 Begin met je af te vragen hoe graag jij iets wilt.
Als je niet op zijn minst 5 zwaarwegende redenen kunt bedenken waarom jij iets structureels in je leven wilt veranderen ( bv. je lifestyle veranderen, een nieuwe baan, werken aan je relatie ) dan is het de vraag of je het écht wel wilt. Kun je dat niet, begin er dan niet aan. Je faalt. Onherroepelijk. Met een nog hogere opstap van dien voor een volgende keer.

# 2 Identificeer het probleem, wat wil je aan gaan pakken. Wees daarin vooral eerlijk naar jezelf
Neem afstand van jezelf om naar het hele plaatje te kijken. Als er een specifiek doel is dat je bereiken wil, kan het voorkomen dat je redenen probeert te bedenken waarom het niet zou kunnen lukken. Kijk naar de ware obstakels. Zijn het je eigen onzekerheden? Is het je perfectionistische inslag?  Is je doelstelling nog vaag?

# 3: Stel jezelf dus een prikkelend-, concreet omschreven en realistisch doel.
Veilige- en vage doelen geven geen energie. Als je doelstelling wilt realiseren moet je voorbij je natuurlijke neiging om op veilig te spelen. Stap buiten je comfortzone en ga voor een uitdagend, maar haalbaar doel. Dat geeft energie en zet het onbewuste aan het werk én inspireert.

# 4 Zorg ervoor dat je ook echt gaat beginnen en hanteer de ’15-minuten-regel’ voor ieder doel, iedere verandering die je voor ogen hebt.
Investeer slechts 15 minuten per dag in je doelstelling. Dit heeft drie grote voordelen. Allereerst is de drempel zeer laag om te beginnen ( maar 15 minuten ) en ten tweede ga je bijna altijd door na die 15 minuten. En ten derde creëer je zo teen gewoonte.
Het begin is het belangrijkst. Daarna is het een kwestie van doorzetten en gewoontevorming.

# 5: Beloon jezelf; iedere dag.
Beloon jezelf voor je goede gedrag door hardop tegen jezelf te zeggen: ” Goed zo! Ik ben trots op je.”  Klinkt vreemd, maar werkt verdommus. Of gun jezelf iets na je prestatie. Bijvoorbeeld naar de sauna na een paar uur sporten.
De grootste winst zit natuurlijk in het positieve gevoel dat je ervaart op weg naar het eindresultaat. Niks helpt beter als resultaat boeken.

# 6 Evalueer pas nadat je het hebt gedaan
Wil je van uitstelgedrag afkomen? Dan moet je stoppen met het voorspellen van de toekomst en gewoon beginnen en pas nadat je de klus geklaard hebt de balans opmaken.
Vaak  (over)analyseer je voordat je ook maar één stap hebt gezet. Of misschien heb je al wel stappen gezet, maar raak je tussendoor aan het twijfelen.
Je kunt pas iets evalueren wanneer je het daadwerkelijk hebt gedaan.
Stop dus met het voorspellen van de toekomst en begin gewoon. In gewoon beginnen zit de grootste kracht.

# 7 Stop met focussen op de negatieve aspecten
Blijf je inbeelden welke positieve kanten er zijn die je energie en motivatie geven. Die motivatie brengt je dichter bij je doel. Als je vastloopt, bedenk dan dat het tijd kost om dingen gedaan te krijgen. Zoek inspiratie, lees je in in het onderwerp of vraag om hulp. Houd vol.
Als je bijvoorbeeld al je hele leven hebt gedacht dat je niet geschikt bent om een eigen bedrijf te starten, verander die gedachten dan in: ‘Ik word een succesvolle ondernemer’. Iedere keer dat je een negatieve gedachte hebt, vervang je het door een positief mantra.

# 8 Wees zelfverzekerd over wie je bent en wat je kan bereiken
Je bewust zijn van je sterke punten is belangrijk. Maak hiervan  een lijst van minstens 5 sterke punten.  Lees die iedere dag aan voor; 30 dagen lang. Het geeft een energie om jezelf door een positieve bril te bekijken.
Je sterke punten en zetten zich zo in je onbewuste vast.

# 9 Laat de angst om te falen niet winnen
Niemand vindt falen leuk. Je wil niet falen, maar dit moet er niet de oorzaak van worden dát je faalt. Het hoort bij het leven en je kan ervan leren; dan wordt falen winst. Kom uit je comfort zone en doe het gewoon. Doe!

# 10 Wees niet te streng voor jezelf
Gaat het even stroef, met horten en stoten? Stop even, neem een pauze en denk na. Je hoeft niet perfect te zijn of alle antwoorden te hebben. Geef jezelf de ruimte om te groeien en pas op de plaats te maken.

# 11 Neem zelf de controle over je leven
Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk voor jouw leven. Jij hebt de controle over je eigen (re)acties. Het is gemakkelijk om anderen de schuld te geven van de dingen in ons leven waar we niet blij van worden. Het blijft lastig om te erkennen dat we ons zelf soms in vervelende situaties plaatsen. Toch ben jij de enige die daar verandering in kan brengen. En soms komt de motivatie van iets of iemand anders, maar het is aan jou wat je ermee doet.

# 12 Ben bereid om af te zien en te dulden
Vorm de situatie zo om dat de kans van slagen het grootst is. Sta bv. een uur vroeger op. Meldt als stok achter de deur aan je omgeving wat je gaat doen. Haal geen chips in huis als dat je zonde is. Sluit een abonnement af bij een fitnesscentrum.

# 13 Observeren is de sleutel
Alle vragen die je hebt zodra er twijfels in beeld komen, kunnen worden beantwoord nadat je een goed beeld hebt gekregen van de gehele situatie. Daarom is het goed om altijd je ogen goed open te houden en je bewust te zijn van alles wat meespeelt.

# 14 Wees eerlijk
Geef toe dat je tegen moeilijkheden aanloopt. Weet dat dit geen teken van zwakte is en dat we allemaal weleens vastlopen. Stop met ervan weg te rennen en neem de uitdaging aan, ook als je weet dat het een pittige opgave wordt. Het moment dat je realiseert dat je problemen hebt, is de dag dat je begint uit te zoeken wat je hieraan kan doen.

# 15 Wees flexibel
Mogelijk merk je tijdens dit proces dat je doelen niet helemaal meer kloppen of passen. Wees flexibel en kijk wat je eraan kan veranderen.

# 16 Ga na of je gedachten-woorden en handelen congruent zijn > in dezelfde richting wijzen.

# 17 Blijf oefenen
Alle belangrijke dingen in het leven vergen tijd en oefening. Het kost moeite, al is dat snel vergeten als je je doel eenmaal hebt bereikt. Elke keer dat je iets probeert, groei je van die ervaring. Daardoor word je een betere versie van jezelf.

# 17 Laat je coachen.
Ik werk één op één met je, dus intensieve- en kwalitatieve aandacht. Maatwerk.
Ik ben spiegel en klankbord tegelijk en zorg voor reflectie, focus en balans. Ik vraag door, geef feedback en stimuleer jou om je eigen antwoorden te formuleren en zelfstandig keuzes te maken en daarmee je doelstelling waar te maken.

Mijn stijl is charmant-directief. Ik combineer scherp observeren met analyseren, maar met humor, doe dat plezierig en respectvol. Ik durf de diepte in, durf te confronteren, ben oprecht in je geïnteresseerd, in je gedrag en hoe je je ontwikkelt. Ik ben op je betrokken, ben vertrouwd en enthousiast. Ik inspireer je, reik je inzichten en tools aan om prioriteiten te stellen, keuzes te maken en zo je doelstellingen waar te maken en nieuw perspectief te creëren.

Ik deel graag je dromen, je angsten en je twijfels, maar blijf neutraal en ben professioneel.

NEEM CONTACT OP Vind ik leuk