Authentiek zijn

By 12 augustus 2019BLOG

Authenticiteit is vandaag de dag een belangrijke eigenschap. Hoe authentieker hoe tevredener je bent met jezelf en hoe meer waardering je van anderen ontvangt

Mensen houden van authentieke mensen; ze zijn voorspelbaar, echt en daarmee betrouwbaar. Als je acteert vanuit jezelf en je echtheid als JIJ komt er energie vrij voor jezelf maar die wordt ook gevoeld door anderen; ze vinden je gewoon een prettiger mens.

Je kunt niet meer worden dan jezelf, maar je kunt wel meer jezelf worden.

Welke persoon wil jij zijn ? Welke persoon wil jij worden?  Je kunt  zeker rolmodellen en inspiratie bij  anderen vinden. Maar belangrijk is te weten dat jouw unieke levenspad nog nooit door iemand anders is betreden. Het is ongeplaveid. De strekking van deze zin gaat ver. Je bent van jezelf al authentiek.

Maar er is meer. Er is ook een tweede laag en dat is jezelf zijn, in je eigen waarheid staan en zijn wie je wilt zijn.

Deze dimensie heeft twee componenten: congruentie én balans.

Congruentie ( = overeenstemming )
Er is weinig verschil in je diverse rollen als mens. Er is overeenstemming tussen je denken, je voelen en je handelen in al je sociale interacties; thuis, op het werk, bij vrienden…enz.

In hoeverre is jouw belevingswereld congruent met hoe je je presenteert, wat je doet en wat je zegt? Draag je naar buiten uit en druk je dat uit in gedrag wat je van binnen voelt?  In hoeverre zijn je dromen en je ambities congruent met wat je feitelijk doet? En dat doet in het hier en in het nu.

Authentiek zijn vraagt dus een aantal vaardigheden die met deze congruentie te maken hebben.

  • Je kent jezelf en je weet wanneer je écht bent; je bent je hiervan indringend bewust.
  • Je kunt objectief kijken naar alle info die iets over je zegt en je kunt dat betekenis geven; jouw taalgebruik, jouw manier van kleden, jouw kapsel, de keuze van jouw vrienden, de keuze van je auto, de inrichting van je huis … vul maar aan.
  • Je bent gedragsauthentiek. Je doet wat je zegt. Je kent je waarden en normen en leeft daarnaar. Je geeft je behoeften en voorkeuren een plek.
  • Je vindt het belangrijk om open en eerlijk over je gevoelens te zijn. Je bent evenwel ook gevoelig voor de behoeften van anderen. Je behandelt anderen zorgvuldig.
  • Je durft jezelf te laten zien. Je komt uit voor je morele overtuiging, ook al maak je daar niet altijd vriendjes mee. Je vindt het belangrijker om jezelf te zijn dan om populair te zijn.
  • Je vertelt geen leugentjes (meer). Je doet je niet beter voor en stopt om anderen constant te behagen. Je doet van buiten wat je van binnen voelt. Je durf kwetsbaar te zijn. Je durf echt en ook eens niet een allemansvriend te zijn.
  • Je bent eerlijk en oprecht tegenover anderen en jezelf. Je ontvangt dan meer genegenheid. Bovendien geeft het een goed gevoel niet van jezelf te vervreemden en je hart te volgen. Je bent daardoor niet van jezelf vervreemd en hebt meer zelfvertrouwen en ervaart minder stress en angst.

In hoeverre is je non-verbale communicatie ( = je gedrag  dat zichtbaar is voor anderen ) congruent ( = in overeenstemming )  met je verbale communicatie ( = wat je zegt ) ?
Waarom het belangrijk is en ertoe doet? Omdat mensen instinctief wel degelijk goed aanvoelen ( tenminste, als je hier sensitief genoeg voor bent en open voor staat ) wanneer iemand authentiek is, dat wil zeggen: congruent is en dat genuanceerd in gedrag laat zien.

Bij een boodschap vertrouwen mensen immers maar voor ca. 10% op verbale communicatie, de rest baseren ze op de non-verbale communicatie. Als er geen congruentie is, ben je niet geloofwaardig. Daarom is authenticiteit belangrijk: wil je succesvol zijn, effectief zijn in verschillende rollen, dan kan je dat het beste vanuit je eigen kracht doen, vanuit je authenticiteit. Dan zijn mensen bereid om je serieus te nemen, om naar je te luisteren, om je advies op te volgen … of je product of dienst te kopen ( voor de salesman onder ons ).

Je gedragen zoals je denkt dat de omgeving dat van je verwacht, lijkt op een opgemaakt persoon die zich maskeert en die zich bedekt en maskeert om mooi te zijn. Het wordt onnatuurlijk en kan bijna  niet mooi meer kan zijn … én het is niet vol te houden.

Balans
Het tweede aspect van authentiek zijn is balans ( =  in positieve interactie met je sociale omgeving )

Het gaat om evenwicht tussen jezelf zijn en inspelen op je omgeving. Ego en identiteit zijn namelijk per definitie een sociaal verschijnsel, zonder anderen is er geen ego. Onze identiteit ontlenen we toch voor een groot deel aan feedback vanuit de omgeving. Hoe zien anderen ons, hoe komen we over, wat vinden ze van ons?

Als je  alleen op de wereld zou bestaan, zou je überhaupt geen idee hebben dat je een ego of persoonlijkheid zou hebben,  dus hoef je je ook niet druk te maken over authentiek zijn.
Het is een illusie dat authentiek zijn betekent dat je je niets aantrekt van je omgeving. Dat is onmogelijk. Je authenticiteit heb je aan je omgeving te danken, je kunt alleen authentiek zijn in een bepaald context. Authenticiteit zijn is dus voor een groot deel ook cultureel en sociaal bepaald.

Kortom:
Authentiek zijn betekent dat je jezelf laat zien, maar passend binnen onze culturele- en sociale context … en … hoe lastig het ook is, jezelf telkens de vraag stelt hoe je je eigen kleur kunt laten zien.

NEEM CONTACT OP Vind ik leuk