Word vandaag nog gelukkiger en start het project ‘Ik maak mezelf gelukkig’

By 11 oktober 2018BLOG

Het belangrijkste is dat je doet wat je gelukkiger maakt. Geluk is een bijproduct van jouw manier van leven. De weg naar de geluk, is geluk.

Gun jezelf 15 minuten leestijd en toets je aan 35 tijdloze wijsheden die tevreden en daarmee gelukkig maken. Ontdekt wat je zelf kunt doen om meer geluk in je leven te ervaren. Geen lange verhalen, geen theorie of statistieken, maar adviezen, tips, inspiratie en opdrachten om gelukkiger te worden.

Start vandaag nog het project ‘Ik maak mezelf gelukkig’ en begin met een zelfonderzoek

Wat betekent geluk voor jou?

Zou je voordat je gaat lezen eerst een stapje terug willen doen, even de tijd willen nemen en willen nadenken over een of enkele van je eigen geluksmomenten of periodes van geluk en de antwoorden op willen schrijven

  1. Wanneer ( moment | periode ) ben je in je leven het meest gelukkig geweest? Of misschien nu wel?
  2. Waarom was je bij deze gelegenheid(en) gelukkig? Wat was de oorzaak(en) van je geluk?
  3. Als je zegt: ‘Ik was toen gelukkig’, wat bedoel je dan?
  4. Wat dacht je, wat voelde je, wat deed je ?

Schrijf je antwoorden dus op; is belangrijk. Je wordt je dan nog bewuster van die momenten | periodes en het waarom daarachter.

Lees nu de blog en leg jouw bevindingen over geluk langs hetgeen je hebt gelezen.

Inspireert dat wat je hebt gelezen ? Is er herkenning? Zie je dingen anders? Welke lering kun je hieruit trekken?

Ben benieuwd.

Wat is geluk?

Het thema geluk is in. Er is een goed verkopend periodiek, tv programma’s worden aan het thema gewijd en je wordt overstelpt door artikelen die met geluk en geluksgevoel te maken hebben. Dit is er trouwens ook een. Geluk en gelukkig zijn wordt niet alleen bepaald door je genen, persoonlijke omstandigheden en toeval, maar vooral door je eigen focus en je eigen gedrag. Geluk en gelukkig zijn wordt maar voor de helft bepaald door je DNA, door pa en ma.

Geluk is niet hetzelfde als succesvol. Succes komt van buiten, gelukkig zijn komt van binnen. Het is dus geen optelsom van mooie dingen en geluk is niet het tegenovergestelde van ongelukkig. Een Audi Quattro, een vette bankrekening, een topbaan en een prachtig huis dragen, hoe spijtig ook, slechts beperkt bij.

… succes komt van buiten, gelukkig zijn komt van binnen …

 

Het lijkt een platgetreden pad, een uitgemolken thema. Weten we het allemaal niet allang?

Helaas, niets is minder waar. Nog niet eerder zijn er in Nederland zo veel antidepressiva verkocht. Het gebruik ervan neemt nog steeds toe. Echt geluk lijkt verder weg dan ooit. Geluk is het hebben van opties om te doen wat je wilt, in plaats van doen wat je moet. Het gaat dus om wat je wilt, maar daar moet je wat voor doen. Het is niet altijd eenvoudig om het geluk in jezelf te vinden, maar ergens anders vind je het zeker niet. Je draait de deur van geluk namelijk zelf en naar binnen open.

Geluk als neveneffect van jouw manier van leven
Geluk wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van je eigen gedachten. Je geluk is namelijk afhankelijk van hoe je over jezelf en je leven denkt en de waarde die je daaraan toekent. Of liever gezegd wat je gelooft en waar je van overtuigd bent. En je eigenwaarde bepaal jezelf. Een overtuiging is jouw idee van de waarheid en is een zelf vervullende voorspelling. Je krijgt op den duur altijd wat je denkt dat je hoort te krijgen.

Over denken gesproken. Schrik niet. Ongeveer twee derde van onze gedachten is negatief geladen. Dat is ongelooflijk veel. We hebben dagelijks 30.000 tot 60.000 gedachten waar we geen enkele controle over hebben. Wist ik ook niet. Ik heb ze nooit geteld, maar tel uit je winst. Een gedachte schiet binnen – of je dat nu wilt of niet – en kan je een naar gevoel geven: angst, twijfel, verdriet, schuld of woede. Maar ook een goed gevoel.

En over dat goed gevoel wil ik het hebben.

Een mens wil eigenlijk maar één ding

Weten we het nog? Lagere school catechismusles van de pastoor. Het eerste gebod.

Hardop zeggen en de zin afmaken:
‘Waartoe zijn wij op aarde?’  ‘Wij zijn op aarde om hier en in het …. ‘.

Uiteindelijk wil een mens maar een ding en dat is gelukkig zijn; gelukkig zijn met zichzelf. Dat vraagt emotionele stabiliteit, zelfaanvaarding, liefdevolle relaties, innerlijke zelfverzekerdheid, gemoedsrust en zingeving. Een mond vol. Wat meer Jip en Janneke; geluk heeft altijd te maken met twee dingen: een positieve emotie en een doel.

Echt geluk bevat twee componenten. Enerzijds het ervaren van positieve gevoelens zoals vrijheid, blijdschap, enthousiasme, vreugde, opwinding, rust. Anderzijds het ervaren van een doel, van zinvol zijn, van perspectief hebben. Om écht gelukkig te zijn moet je beiden hebben.

… enerzijds het ervaren van positieve gevoelens zoals vrijheid, blijdschap …

 

Belangrijk is de vraag of je daar invloed op hebt en daarmee op je geluk beleving. Toeval en genetische mazzel spelen een grote rol; dat zijn we weleens geneigd te vergeten, met het heilige gevoel ons zelf constant te moeten verbeteren. Maar al kun je niet bepalen wat er op je pad komt, je kunt in belangrijke mate wel beslissen hoe je met jezelf en het leven omgaat. En aan dat stuur draai jij. Zelfs als het leven je bij tijd en wijlen rechts inhaalt, het dubbel parkeert en je een verkeersboete oplegt. En dat doet het of gaat het leven doen, of je nou wilt of niet. Zeker weten.

Je creëert het zelf
Als jij nooit meespeelt in de Staatsloterij zal je nooit iets winnen. Doe je dat iedere maand, dan creëer je die kansen wel. Als de kans niet aanklopt, bouw dan een deur waardoor die kans naar binnen kan. Stel je open. Gewoonten maken je oud. Door open te staan voor verandering blijf je jong.

Alleen dan ontstaat die kans die zorgt voor dat neveneffect; geluk. Het is heel vaak een kwestie van oorzaak ( je open te stellen, kansen creëren en DOEN ) en gevolg ( geluk ). De oorzaak verschuilt zich vaak in de spiegel.

Het gaat er om je ‘state of mind’  zodanig te beïnvloeden dat gelukkig zijn het gevolg is. Het is de ‘spin-off’ van jouw manier van leven. Je kunt geluk twee handjes helpen. Je basisgeluksgevoel kun je wel degelijk vergroten met gezonde- en positieve gedachtepatronen en die krijg je door te DOEN.

Een tevreden geest word je winst en dat is de allergrootste zegening die je kan treffen.

Als je tevreden bent is alles goed. Je accepteert jezelf, je omgeving en je leven en dat brengt een gevoel van rijkdom, geluk, rust en voldoening. Zoek het niet in externe omstandigheden; die nieuwe Audi Quattro, die gaat je niet gelukkig maken, althans niet voor lang. Maar wat dan wel?

Wat maakt je gelukkig?

Het antwoord is verrassend eenvoudig. Een nieuwe manier van kijken naar jezelf en je  leven. Verander je overtuiging. Doe en ervaar.

De mens is een gelukzoeker. Alleen weten we niet altijd even goed wat ons gelukkig maakt. Dan kan het helpen om terug te gaan naar de bedoeling: waar gaat het nou echt om? Als er een verschil is tussen wat jij wenst en wat jij ervaart wordt het tijd voor verandering en dat kan alleen als je je overtuiging verandert.

Je overtuiging is altijd sterker dan wat je je wenst. Een overtuiging ( bv. het lukt me toch niet | ik schiet te kort ) veranderen is niet sexy, is niet eigentijds en modern. Het is ( soms robuust ) met jezelf in de weer, keuzes maken en doen.

Word zoals je wilt zijn. Zelfonderzoek, geduld, hard werken en doorzettingsvermogen zijn dan sleutelwoorden. Heb de moed om het allerbeste voor jezelf te willen. Dat kost tijd en energie. Niets wat de moeite waard is komt vanzelf. Maar de beloning is enorm en winst voor het leven.

Gelukkig zijn is iets wat je doet en dat je bent, maar je kunt het pas zijn als je het doet. De laatste zin twee keer lezen en even laten bezinken.

Lees, kies en begin met de eenvoudigste 3 van de 35. Geniet van je successen, beloon jezelf en neem daarna 3 moeilijkere ter hand en daarna … en houd vol.

Pak het meteen op. Begin klein en dicht bij jezelf, maar doe. Vandaag nog.

Streef een doel na. Stel je een realiseerbaar maar uitdagend doel waar je als persoon van groeit of waarmee je een bijdrage levert aan de maatschappij. Stel je een doel dat een prestatie van je vraagt en een zelfoverwinning voor je is. Val 5 kilo af. Ga een cursus Spaans doen, word vrijwilliger bij de zorgcoöperatie of ga in training voor de halve marathon. Moet jij eens kijken hoe goed jij je voelt als je met een persoonlijk record over de meet gaat of de weegschaal 5 kilo minder wordt belast.

… stel je een doel waar je als persoon van groeit …

 

Heb zelfcompassie. Vergeet niet van jezelf te houden. Behandel jezelf zoals je een goede vriend of je familie zou behandelen. Het begint met empathie. Je merkt de gemoedtoestand van de ander op. Vervolgens help en ondersteun je die ander waar nodig. Opvallend dat veel mensen die zo goed voor een ander kunnen zorgen zichzelf constant ‘met het rode potlood’ achterna zitten. Vreemd en heel dubbel.

Lijden maakt een onlosmakelijk deel uit van je leven en zie dit onder ogen. Maar wees daarin mild en hulpvaardig voor jezelf zoals je ook compassie hebt voor je vriend of je zus in moeilijkere tijden. Bezorg jezelf een goed gevoel en verwen jezelf regelmatig met iets waar je veel plezier aan hebt. Behandel jezelf als die vriend, als die zus. Wees lief voor jezelf.

Verlaag en relativeer je eisen. Je mag zijn wie én zoals je bent en je bent goed zoals je bent. Dat moet je overtuiging worden. Prent je dat in en zeg dat regelmatig tegen jezelf. Accepteer het leven zoals het is en accepteer jezelf zoals je bent.

Het leven is niet perfect en dat zal het ook nooit worden. Jij bent niet perfect en dat zal je ook nooit worden. Je maakt fouten; je bent een mens zoals alle andere mensen.

Heb waardering en ben tevreden voor wat er is, wie je bent en wat je doet. Je ontwikkelt je dan vanuit een andere basis. Eerst kwam je in beweging vanuit onvrede, vanuit angst. Nu maak je meters vanuit interesse voor een ander, liefde en aandacht voor jezelf, passie en plezier; veel leuker en waarschijnlijk veel effectiever.

Ga sporten. Lichaamsbeweging vermindert angst en stress, beschermt tegen ziekten en bouwt je lichaam op. Sporten is als levertraan, niet altijd lekker, kost moeite maar is gezond voor je. Dat moet je overtuiging worden.

… sporten is als levertraan, niet altijd lekker, kost moeite maar is gezond voor je …

 

Investeer in familie en vrienden. Liefde van je intimi is de meest gelukkig makende emotie die er is. Richt je op een ander. Geef complimenten, toon begrip en geef aandacht aan familie, vrienden, bekenden of collega’s. Laat weten wat je in ze waardeert. Zo draag je bij aan een positieve sfeer en de ontwikkeling van de ander. Immers: alles wat je aandacht geeft, groeit.

Richt je meer op vrienden en familie dan op werksuccessen of rijkdom en hunker niet langer naar genegenheid, maar geef het zelf. En wat je geeft, krijg je ook terug. Vroeg of laat. Altijd. Gegarandeerd.

Tel je zegeningen en praktiseer dankbaarheid. Tel eens de waardevolle dingen die je hebt en die niet voor geld te koop zijn. Waar geluk kost weinig; als het duur is is het niet van het goede soort. Beseffen en je bewust zijn hoe goed je het hebt maakt het nóg beter. Dankbaar zijn is mogelijk de sterkste positieve emotie. Het draagt verwondering, bewondering en waardering in zich. Hoe fijn is het dankbaar te zijn, maar ook om dankbaarheid te ontvangen.

Oefen dat. Schrijf twee weken lang, iedere avond drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Of schrijf eens een brief naar iemand die veel voor je heeft betekent en focus je op het gevoel dat dat oplevert. Het wordt nog krachtiger als je de brief ook verstuurt of die persoon deelgenoot maakt van je dankbaarheid.

… schrijf eens een brief naar iemand die veel voor je heeft betekent …

 

Slaap meer. Slapen helpt ons lichaam te herstellen van de dag en maakt ons gerichter en productiever en is daarmee belangrijk voor je geluksgevoel.

Ga vaker naar buiten. Twintig minuten in de frisse lucht beïnvloed niet alleen je stemming positief maar verbreedt ook het denken en verbetert je werkgeheugen.

Mediteer. Meditatie ( en yoga )  is een belangrijke gewoonte voor het verbeteren van je focus, je helderheid en het vermogen je te concentreren. Het helpt je om kalm te blijven. Het verbetert je geluksgevoel.

… meditatie is een belangrijke gewoonte …

 

Help anderen en wees hulpvaardig. Geef meer dan dat je neemt en dat geldt niet allen voor een bokser in de ring. Breng tijd door met anderen die minder gezegend zijn in het leven. Het doet jou en de ander goed. Hulpvaardig zijn versterkt het gevoel van eigenwaarde en je ontvangt dankbaarheid terug. Over dankbaarheid hadden we het al. Als je anderen helpt, help je ook jezelf. Dat moet de overtuiging worden.

Denk positief. Als je positief denkt, wordt alles lichter. Bekijk je de wereld met het idee, dat het glas halfvol is in plaats van halfleeg, dan kun je veranderingen beter relativeren. Ook een goede dosis humor en zelfspot helpen. Bij negatieve emoties beperk je je reacties tot vechten, vluchten of verstijven. Positieve emoties echter verbreden je gedragsrepertoire enorm: je wordt creatiever, je verhoogt je probleemoplossend vermogen en ze scherpen je aandacht. Ze maken je blijer. Waarom zou je dan niet gaan voor dat halfvolle glas?

… positieve emoties verbreden je gedragsrepertoire enorm …

 

Deel je geluk. Je bent van nature een sociaal wezen. Mensen willen niets liever dan hun geluk en mooie momenten delen. Als je geluk deelt vermenigvuldig je het. Deel je pijn dan halveer je die.

Raak aan en heb lief. Aanraking van de huid vermindert stress en verlaagt de bloeddruk. Er verdwijnen stress opwekkende hormonen en er komen geluk hormonen in het bloed. Aanraken van de huid maakt gelukkig door oxytocine en endorfine. Deze hormonen zijn betrokken bij allerlei processen die met veiligheid, geborgenheid en lichamelijk dicht bij zijn te maken hebben. Iemand aanraken is niet klef en intimiderend, maar gepast aanraken, aangeraakt worden en intimiteit doet je goed. Dat moet de overtuiging worden.

Lach meer. (Glim)lachen helpt om je ook daadwerkelijk anders te voelen. Je gevoel volgt je gedrag en omgekeerd. Als je lacht word je voor betrouwbaarder, evenwichtiger  en competenter aangezien en dit krijg je terug.

… (glim)lachen helpt om je ook daadwerkelijk anders te voelen …

 

Plan een reis. Plan een reis; zelfs als je die mogelijk niet gaat maken. Voorafgaand aan het daadwerkelijk ondernemen van een reis, een vakantie, draagt alleen al het dagdromen en bezig zijn met een reis, of iets anders natuurlijk, bij aan een goed gevoel.

Voel en ervaar het hier en nu. Als je voorwaarden stelt aan de omstandigheden waarin je gelukkig zult zijn dan mis je het belangrijkste geluksmoment in je leven. Het nu. Als je eerst nog promotie moet maken, een nieuwe relatie moet hebben, de loterij gewonnen moet hebben of die Audi Quattro moet hebben om gelukkig te zijn, dan heb je pech. Geluk hangt namelijk maar beperkt, slechts ca. 10%,  af van de omstandigheden.

Neem verantwoordelijkheid. In een slachtofferrol zitten of een gevoel van hulpeloosheid c.q. hopeloosheid ervaren, maakt de kans om jezelf gelukkig te voelen wel erg klein. Belangrijk is de verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen. ‘ Het zit in mij, ik ben verantwoordelijk en alleen ik kan dat veranderen’. Hiermee neem je de regie en controle terug, ontstaat er perspectief en perspectief ervaren is noodzakelijk voor geluk.

Vraag hulp aan een coach. Je bent zélf verantwoordelijk en bij jou ligt een taak, maar anderen helpen je graag. Jouw familie is niet de schuld van je verdriet, maar je bepaalt zelf je geluk. Dat moet de overtuiging worden.

Koester klein geluk. Een fris gepoetste badkamer, een strak gelakt kastje, een stapel gekloofd openhaardhout; het huishouden is een bron van instant geluk. Zie het huishouden dus niet alleen als last, maar ook als bron van geluksmomentjes.

… koester klein geluk …

 

Verricht fysieke arbeid. De moestuin omspitten, de heg snoeien, het gazon maaien. Fysieke arbeid buiten in het groen is heerlijk. Van dat werk waar je moe van wordt, maar een voldaan gevoel geeft en het gevoel geeft dat je verbonden bent met jezelf en je eigen lijf.

Creëer je eigen geurgeluk. Er zijn van die geuren die (bijna) iedereen gelukkig maken: hooi in de polder, de appeltaart van je moeder of de lavendelgeur van je eerste echte lief. Onze reuk is zó sterk verbonden met fijne herinneringen en is daar ook nog eens heel intens in, dat je met een geur vrijwel direct in staat bent een geluksmoment op te roepen.

Welke geur geeft jou gevoelens van geluk? Speel ermee: fiets door de polder, bak zelf die taart en wrijf die lavendel tussen je vingers.

Geef geld uit aan beleving. Geld maakt ( boven een bepaald bedrag ) niet gelukkiger. Maar wel de manier waarop je geld uitgeeft. Geld uitgeven aan beleving, aan ervaringen ( theater, reizen, uit eten met het hele gezin, tijd met vrienden, liefdadigheid, die halve marathon lopen ) maakt gelukkiger dan het kopen van spullen.

… geef geld uit aan beleving; theater, reizen, uit eten met het hele gezin …

 

Denk in lange termijnen. Perspectief ervaren maakt gelukkiger. Nu investeren in je gezondheid en je welzijn voor later ( op gewicht zijn, niet roken, sporten, sparen ) geeft een goed gevoel.

Wees authentiek. Mensen houden van authentieke mensen. Authentieke mensen zijn echt en daarmee voorspelbaar en te vertrouwen. 

Vertel geen leugentjes meer. Doe je niet beter voor en stop om anderen te pleasen. Doe van buiten wat je van binnen voelt. Durf kwetsbaar te zijn. Durf echt en ook eens niet populair te zijn. Ben eerlijk en oprecht tegenover anderen en jezelf. Je ontvangt dan meer genegenheid. Bovendien geeft het een goed gevoel niet van jezelf te vervreemden en je hart te volgen. Dat moet de nieuwe overtuiging worden.

Pluk de dag. Doe élke dag iets leuks. Want, gelukkig zijn met jezelf betekent niet dat je leven groots en meeslepend moet zijn. Het zijn juist vaak de kleine dingetjes die je een plezierig gevoel geven. Geniet daarom van het moment, van het nu en het dagelijkse.

Oefen je zintuigen en geniet van het kleine; de zon die ’s morgens naar binnen valt en een heerlijke dag aankondigt, verse broodjes van de warme bakker, fietsen in het bos, dat heerlijke glas wijn, languit in het gras, je favoriete muziekje. Dat moet de nieuwe overtuiging worden.

… doe élke dag iets leuks … fietsen in het bos … languit in het gras …

 

Stop met je te vergelijken met anderen. Vergelijk je alleen maar met jezelf. Stop met vergelijken met anderen, maar énkel en alléén met de vroegere versie van jezelf.

Waarin ben je gegroeid? Wat kan je nu beter? Waarin ben je sterker geworden? Wat gaat nu makkelijker? Waar wil je komen? Probeer ergens goed in te zijn naar eigen vermogen.

Koester je gezondheid. Gezond zijn, mentaal en fysiek is een groot goed. Zorg daarom goed voor jezelf. Voldoende bewegen is een goede manier om te ontspannen. Let op je voeding. Rust vóór dat je moe wordt en slaap voldoende. Dat is goed voor je weerstand en draagt bij aan tevreden zijn met jezelf.

… let op je voeding, rust vóór dat je moe wordt en slaap voldoende …

 

Doe iets voor de eerste keer. De bucketlist kennen we allemaal. De lijst met dingen die je allemaal nog wilt doen in je leven. Wacht er niet mee, maar begin er deze week nog aan. Op een bucketlijst staan dingen die je nog nooit hebt gedaan. Daarin schuilt het grote genot; compleet nieuwe belevingen.

Ga op zoek naar iets wat nieuw voor je is, wat je ultiem genot verschaft en de gedachte daaraan je tot in je cellen prikkelt. Tweemaal geluk voor de prijs van een. Alleen al het verzinnen is een genot.

Wees assertief. Assertief zijn draagt enorm bij aan je levensgeluk. Het goed met jezelf voor hebben en jezelf omarmen zonder daarbij een ander te vergeten en tekort te doen is maatgevend voor geluk.  Vraag de hulp van een coach.

… assertief zijn draagt enorm bij aan je levensgeluk …

 

Leef langzaam en met aandacht. Dat klinkt niet erg cool en sexy, want groots en meeslepend zijn willen we toch allemaal. Maar het voelt wel fijn. Doe de dingen met aandacht; het eten met je kinderen, de kookclub met je vrienden, sollicitatiehulp aan je dochter, het samen zorgen voor jullie konijn.

Je haalt dan meer voldoening uit de dagelijkse dingen. Je hebt meer tijd voor de mensen om je heen en beseft dan vaak hoe rijk je al bent. Je leeft het leven intenser. Het is evenwel een lifestyle die je niet wordt verkocht maar waar je bewust naar op zoek moet.

Laat je niet hebberig maken. Koester de dingen die je al hebt. Die IPhone 4 van je is nog prima. Ben tevreden met minder. Schrap verplichtingen die zich presenteren en ogen als plezierig en kek, maar die je als verplichting ervaart. Houd alles eenvoudig en overzichtelijk en leef volgens het KISS-principe. Keep It Simpel and Stupid. Maar misschien is simpel wel het moeilijkst. Vond Johan Cruijff ook.

Waarom 10 paar schoenen, twee auto’s en 3 tennisrackets en waarom naar alle tributes, feesten en events? Minder is meer en meer is minder. Het geeft rust, het geeft kalmte het geeft tevredenheid.

Tevredenheid is iets dat je doet, maar tevreden is ook iets dat je bent. Maar je kunt het pas zijn als je het doet. Snap ie?

Tevredenheid is een keuze, niets iets dat je overkomt. Je kunt bewust besluiten om je vaker tevreden te voelen door jezelf minder bloot te stellen aan zaken die je ontevreden maken ( zoals reclame, advertenties en sociale media, alles hebben, alles meemaken, je altijd spiegelen, overal bij zijn ). Durf, was al aan de orde, echt en ook eens niet populair te zijn. Voel je dankbaar en verlang naar wat je al hebt. Als je verlangt naar dat wat je al hebt dan ben je klaar. Dan ben je tevreden.

Wil je je dan niet meer ontwikkelen? Jawel, maar vanuit een andere basis. Eerst kwam je in beweging vanuit hebberigheid, bang zijn iets te missen, een bepaalde onvrede. Nu is je drive interesse in de ander, liefde en aandacht voor jezelf, passie, plezier, jezelf echt ontwikkelen.
Kijk kritisch naar alles wat je probeert te verleiden en hebberig probeert te maken; reclame, sociale media en vraag je hardop af wat het bijdraagt aan je geluk. Dat moet de nieuwe overtuiging worden.

Bekijk jezelf en je situatie regelmatig van een afstand. Voorkom dat je over tien jaar zult denken: ‘… had ik toen maar dit gedaan, dat gedaan of meer genoten …’ Je krijgt altijd meer spijt van dingen die je niet gedaan hebt dan van dingen die je wel hebt gedaan. Dus doe. Succesvol zijn in dat doen is niet altijd de maat. Je deed het en dat levert het goede gevoel op.

… bekijk jezelf en je situatie regelmatig van een afstand …

 

Ont-spul en schep orde. Als je leven neigt naar chaos; in je hoofd en daarbuiten ( gaat vaak samen ) is opruimen zwaar werk. Maar het is een bezigheid die veel voldoening geeft. Als je op zoek bent naar een boost, ga dan iets ordenen. Je kunt denken aan je fysieke omgeving zoals het tuinhuisje, je werkkamer, je bureau, een kast of je cd-verzameling.

Maar je kunt ook denken aan je leven ordenen. Het is stilstaan bij jezelf en dan weer doorlopen. Leer jezelf kennen, krijg inzicht in en eventueel het doorbreken van patronen, systemen en processen die zich bij jou voordoen in verschillende situaties. Ze zijn al dan niet bron van innerlijke onrust; bijvoorbeeld jouw manier van omgaan met conflicten, jouw manier van het verwerken van tegenslagen, jouw manier van communiceren en relaties aangaan, jouw perfectionisme.

Word je bewust van je kernwaarden en normen, je talenten en je kernkwaliteiten en de manier waarop jij leert. Krijg zicht op wat je met je werk en in je leven wilt. Jezelf kennen en doen wat goed voor jou is draagt enorm bij aan je geluksgevoel. Dit kun je niet alleen. Zoek een coach en maak samen deze leerreis.

Orde en inzicht geeft uitzicht; het creëert rust en rust maakt gelukkig. Schep orde ( soms letterlijk ) en rust om meer geluk te ervaren. In je leven bijvoorbeeld.

Zoek het kind in jezelf. Breng kwaliteitstijd door met je kinderen. Wist je dat kinderen veel vaker lachen dan volwassenen? Ga eens op zoek naar het kind in jezelf. Probeer te ontdekken waar je destijds blij van werd, voedt dat en laat dat toe. Doe mee met je dochter in de ‘bouwweek‘ op het dorpsplein. Ga met je kinderen naar het bos en laat je verrassen. Speel verstoppertje. Kwaliteitstijd; voor jou en de kids. Het is niet kinderachtig en naïef om van eenvoudig vermaak te genieten. Dat moet de nieuwe overtuiging worden.

… ga op zoek naar het kind in jezelf en probeer te ontdekken waar je destijds blij van werd …

 

Houd vol. Gedrag veranderen is niet makkelijk. Soms kost het een jaar voordat je iets nieuws hebt aangeleerd. Het is de kunst om je goede voornemens vol te houden. Maak kleine stapjes en vier je tussentijdse succesmomenten. Ze geven je een goed gevoel en er komen de juiste hormonen vrij. Geslaagde veranderingen, ook kleine, werken heel stimulerend. Als je gemotiveerd raakt om vaker dingen te veranderen, krijg je meer grip op je leven en verhoogt dat je zelfbewustzijn en je eigenwaarde.

En de gemakkelijkste van alle wijsheden. Word ouder. Naarmate je ouder wordt, met name na de middelbare leeftijd, heb je de natuurlijke neiging gelukkiger te worden.

Trouwens, toch een prettige bijkomstigheid, als je gelukkig bent wòrd je ouder.

Doe. Doe dat vandaag nog.

Elke stap in de goede richting, hoe klein ook, is er een. Dé sleutel en hét draaiboek om altijd tevreden en gelukkig is er niet. Het leven is ook lijden. Maar troost je. Iedereen heeft het vermogen om gelukkig te worden. Kies en begin met de eenvoudigste 3 van de 35, geniet van je successen, beloon jezelf en neem daarna 3 moeilijkere ter hand en houd vol.

Basisgeluksgevoel
Er is goed nieuws voor alle twijfelaars, zuurpruimen, doemdenkers, angsthazen en paniekzaaiers onder ons. Ieder mens heeft een basisgeluksgevoel. Hoe traumatisch iets ook is, na verloop van tijd komt iedereen weer op deze basislijn. Het is een foutieve overtuiging en een mythe te veronderstellen dat iemand met een dwarslaesie niet meer gelukkig kan worden. Iemand keert grotendeels weer terug naar het niveau van geluk van voor de handicap.

Helaas geldt dat ook voor ultiem gelukmakende gebeurtenissen. Een euforische top ervaring zal weer verdwijnen. Ook mensen die alles mee hebben ( mooi, rijk, charmant, intelligent ) zijn op termijn basisgelukkig. Loterijwinnaars zijn na verloop van tijd niet echt gelukkiger als voor de hoofdprijs. De winnares van de Missverkiezing schrikt in de spiegel van haar eerst rimpeltje. Is Bratt Pitt niet al drie keer gescheiden en die heeft alles.

Zelfkennis als wapen
Voor het realiseren van je geluk is zelfkennis je belangrijkste wapen.
* Ken jij jezelf?
* Ben je daarin ook eerlijk?
* Durf jij een functioneringsgesprek met jezelf te voeren?
* Hoeveel van bovenstaande wijsheden ga jij waarmaken?

Vraag de hulp van een coach. Dit leidt doorgaans tot nieuwe inzichten en doelstellingen. Door je eigen kunnen en nog-niet-kunnen onder ogen te zien ontstaat een realistisch plan om je doelstellingen in geluk op te stellen en te realiseren. Alle bovenstaande punten zijn jou en mij gegeven om te doen. Geen enkel punt is onrealistisch.

Wees mindfull op weg naar meer geluk
Heb geduld, wees vooral aardig voor jezelf. Vraag hulp, houd vol, geloof in succes én durf te dromen. Dromen is belangrijk. Je kunt alleen iets realiseren als je je er een voorstelling van kunt maken.

Geluk hangt niet af van status, salaris en prestige maar met name van de kwaliteit van je relaties, je betrokkenheid bij de gemeenschap en je fysieke- en emotionele welzijn. Dat regel je grotendeels zelf.

Het gaat om die deur waarvan jij de knop in handen hebt en die naar binnen opendraait. Dat moet je nieuwe overtuiging worden.

Ik wens je daarbij, wat anders … alle geluk … pas dan word je tevreden in je leven. Je creëert het zelf. Het is een gevolg van gemaakte keuzes.

Het is een kwestie van DOEN.

… en nu zelf nog …

NEEM CONTACT OP Vind ik leuk