Heimwee

By 19 december 2020BLOG

HEIMWEE

Je ligt ’s avonds in een vreemd bed. Het is donker en je hoort vreemde geluiden. Het kraakt er anders. Je denkt aan thuis; aan de warmte en de geur, ondanks de spinnen en de muizen, van je oude slaapkamer. Je voelt je niet echt happy. Tranen.

Eigenlijk wil je het liefst naar huis en wel zo snel mogelijk Op de een of andere manier ben je niet in staat je tegen dat gevoel te verzetten. Pas vroeg in de ochtend val je in slaap. Heimwee.

Heimwee kan optreden in elke situatie waarin je voor een langere periode van huis bent. De meest voorkomende situaties zijn vakanties en verhuizingen en in jouw geval dus een carrière switch.

Een vakantie biedt nog het vooruitzicht op terugkeer naar huis, maar na deze overstap is dat toch veel moeilijker. Je bent verhuist en daarmee keer je je oude omgeving toch voor kort of langer de rug toe.

Een hoofdstuk van je leven is afgesloten en dat kan pijn doen. Jouw Duits is goed genoeg om het woord ‘Heimwee’ te kunnen vertalen denk ik.

In Nederland is volop onderzoek gedaan naar heimwee. Hieruit blijkt dat het om een zeer veel voorkomend verschijnsel gaat.

Zo’n vijftig tot vijfenzeventig procent van de mensen die van huis weggaan, krijgt last van heimwee. In vijftien procent van deze gevallen ontstaan er ernstige emotionele problemen die het psychische- en lichamelijk welbevinden aantasten. Je kunt letterlijk ziek worden van heimwee.

Niet zover laten komen hé Fleur.

Wat zijn de symptomen?
In de eerste plaats een overheersend, intens verlangen naar huis dat gepaard gaat met gevoelens van depressiviteit en eenzaamheid. Daarnaast komen slaap-en eetstoornissen, hoofdpijn en maagdarmklachten veel voor. Gedachten draaien in een kringetje rond; wie lijdt aan zware heimwee denkt vrijwel alleen nog maar aan thuis waar alles veel beter is dan in zijn nieuwe omgeving.

Heimwee ontstaat doordat je je oude omgeving, de mensen daarin en je dagelijkse gewoonten niet los kunt laten. Het wordt versterkt wanneer de nieuwe omgeving te hoge eisen aan je stelt, bijvoorbeeld wanneer je naar een heel andere cultuur moet verhuizen, of wanneer die erg tegenvalt; je collega’s bleken toch niet zo leuk, het werk is écht bikkelen en je buurman is een hork.

Meestal steekt heimwee al de eerste dag de kop op, maar het komt ook voor dat mensen er pas vele jaren later last van krijgen. Iedereen kan er last van krijgen, van jong tot oud, mannen en vrouwen. Er zijn echter wel groepen die meer risico lopen dan andere:
degenen die al eerder een heimwee-ervaring hebben gehad, erg van vastigheid houden en tegen hun wil hun huis hebben moeten verlaten.

Maar dat heb jij niet. Jij hebt zelf voor deze stap gekozen.

Tot de laatste groep ( tegen hun wil ) behoren bijvoorbeeld dienstplichtigen en vrouwen die vanwege het werk van hun man mee verhuizen, maar dat eigenlijk helemaal niet zien zitten.
Het vooruitzicht voorlopig niet meer naar huis te kunnen kan een zware belasting zijn.

Heimwee kan daardoor chronische vormen aannemen en je functioneren ernstig belemmeren.

Actief zijn helpt
De meeste heimweelijders hebben er niet de hele dag last van. Het slaat vooral ’s avonds toe, als je inactief bent. De bezigheden overdag zorgen er doorgaans voor dat er weinig tijd is om aan thuis te denken.

De avonduren breng je echter door met ‘passieve’ activiteiten, zoals eten, tv-kijken en lezen. Daardoor is er alle tijd en gelegenheid om aan thuis te denken.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen hun heimwee proberen te bestrijden door afleiding te zoeken. Daarnaast zoeken ze sociale steun door met vrienden over hun heimwee te praten en ze proberen positief over hun nieuwe omgeving te denken . Als dat niet lukt, vluchten ze mentaal weg uit de situatie en denken maar liever niet aan hoe het thuis zou zijn.

De enige ‘echte’ oplossing lijkt te zijn om terug te gaan naar huis. Zoals gezegd is dit in vele gevallen geen reële optie. Maar troost je; uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat heimwee op den duur slijt. Dit is natuurlijk een schrale troost voor wie er op een bepaald moment erg veel last van heeft. In zo’n geval kun je in de tussentijd wel iets doen om je heimwee te verzachten.

Met de volgende concrete tips kun je heimwee draaglijker maken, soms zelfs ‘genezen’ en sommigen lukt het het ontstaan van heimwee ermee te voorkómen.

Wennen aan de nieuwe omgeving
• Bereid je voor op de nieuwe omgeving en het leven daar.
Hoe ziet de omgeving eruit?
Wat voor mensen wonen er en welke gewoonten hebben ze?
Wat is er te zien en te doen?
Wat zijn de leuke en positieve kenmerken van de nieuwe omgeving?
Wat kun je er verwachten?

Dus zorg ervoor dat je geïnteresseerd raakt in je toekomstige leefomgeving.
• Het kan fijn zijn om ongeveer dezelfde structuur aan te houden als thuis; door bv. om dezelfde tijd op te staan, te lunchen en te dineren. Probeer de eerste tijd zoveel mogelijk je dag in te delen zoals je dat gewend was. Dus houd je oude routines en gewoonten aan; dat geeft je een gevoel van zekerheid. Pas je geleidelijk aan aan de gewoonten in je nieuwe omgeving en probeer een gevoel te krijgen erbij te horen.

Deel je eigen tijd in, omring je met je vertrouwde spulletjes en maak contact met de buren en andere landgenoten dat zorgt voor afleiding en geeft sociale steun.

• Leer dus zo snel mogelijk nieuwe mensen kennen. Samenzijn met anderen leidt je af van je heimwee gevoelens. Bovendien kunnen nieuwe vrienden je de steun geven die je in deze situatie zo hard nodig hebt en die je mist van je oude
vrienden en familie. Bovendien kom je door de contacten met de plaatselijke bevolking veel te weten over je nieuwe leefomgeving en de gewoonten van de mensen daar.

• Ga de omgeving verkennen. Zorg dat je er zo snel mogelijk wegwijs raakt. Dat geeft je een gevoel van controle en daardoor voel je je niet meer zo hulpeloos en machteloos. Probeer open te staan voor positieve dingen in de nieuwe omgeving in plaats van je aandacht uitsluitend te richten op de negatieve kanten.

Geef heimwee een plaats
• Praat over je heimwee. Krop je gevoelens niet op en stop ze niet weg. Ontken ze ook niet, vroeg of laat komen ze dan toch weer naar boven. Eens zul je jezelf moeten confronteren met deze gevoelens en dat kun je het beste meteen doen. Laat aan de andere kant je heimwee niet constant je gedachten beheersen. Dat werkt heel verlammend. Ga er dus regelmatig op uit en zoek afleiding in actieve bezigheden zoals sport of werk of de taal van het land studeren. Ben je constant erg gespannen dan kunnen yoga en ontspanningsoefeningen soms soelaas bieden.

• Skype, beeldbel, WhatsApp of bel regelmatig naar je familie, vrienden en kennissen. Beperk dat contact evenwel zodat het niet je dag totaal gaat
beheersen.

• Neem zoveel mogelijk vertrouwde spullen mee naar je nieuwe huis zoals je favoriete muziek, een kussensloop of foto’s.

• Houd in je achterhoofd dat het na een verhuizing normaal is om heimwee te krijgen. Dat gaat vanzelf weer over, meestal na 1 of enkele maanden. Er is geen standaardoplossing voor heimwee. Probeer te ontdekken Fleur wat jou het meeste helpt. Blijven gevoelens van heimwee regelmatig terugkomen en heb je niet het idee dat het wat minder wordt, dan kan het zijn dat je heimwee een symptoom is van een ander onderliggend probleem.

• Het is moeilijk, maar probeer toch aan de léuke dingen en de voordelen van het weg-zijn te denken op de momenten dat je heimwee hebt. Denk aan het strand waar je morgen naar toe gaat, of het intieme dinertje in het weekeinde met een
paar vertrouwde collega’s.

• Neem iets mee wat je kunt doen op het moment dat je het moeilijk hebt, iets wat je afleiding kan geven. Bijvoorbeeld je lievelingsmuziek of bladeren in het fotoboek van thuis.

• Zijn de gedachten aan thuis niet te stoppen? Realiseer je dan dat de beelden die zich aan je opdringen erg geïdealiseerd zijn. Het lijkt allemaal honderd keer leuker en mooier dan hoe je het normaalgesproken beleeft als je thuis bent.

Je hebt niet voor niets deze stap gezet. Toch? Door hierbij stil te staan, kan het verlangen naar huis soms wat minder worden.

Kortom:
Vervul je persoonlijke behoeften en laat dat niet afhangen van de
omstandigheid of plaats waarin je je bevindt.

En … als dat echt allemaal niet werkt, is teruggaan misschien toch de beste optie. Ook daar is eigenlijk niks mis mee. Waar de één al snel gewend is aan een nieuwe omgeving, kan de ander er nou eenmaal niet aarden.

Niet voor niets repatrieert de ANWB jaarlijks zo’n 200 Nederlanders, die vanwege heimwee geen dág langer in het buitenland willen blijven.

NEEM CONTACT OP Vind ik leuk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]